ελλαδα οικονομια κριση

Ελλάδα

Θα είναι το 2017 καλή χρονιά για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα;

ελλαδα οικονομια κριση

Λένε πως μετά την ανήφορά έρχεται πάντα η κατηφόρα. Πως η νύχτα είναι πιο σκοτεινή λίγο πριν την αυγή. Πως όλα τα δύσκολα, κάποτε περνάνε, αρκεί να έχει κανείς λίγη υπομονή. Κανένα από αυτά τα ρητά όμως δεν φαίνεται πως ταίριαζε στη κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας η οποία τα τελευταία χρόνια ήταν στη καλύτερη περίπτωση στάσιμη και στη χειρότερη, πήγαινε από το κακό στο χειρότερο. Φαίνεται λοιπόν πως αφού φθάσαμε όχι μόνο στον πάτο, αλλά και στον απόπατο που έλεγε και ο Μαρξ, ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να ανεβαίνουμε.

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, φαίνεται πως η οικονομία μας θα αποκτήσει θετικό πρόσημο και αυτό σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, ο οποίος κάνει λόγο για ανάπτυξη (ναι, καλά διαβάσατε) από 1,5 έως 2% το 2017. Μπορεί τα νούμερα αυτά να είναι πολύ μικρά και σε καμία περίπτωση να μην πλησιάζουν ούτε στο ελάχιστο εκείνα του 2004, αλλά μετά από το τέλμα διαρκείας στο οποίο έπεσε η οικονομία μας, φαίνεται πως είναι τα καλύτερα νέα που θα μπορούσαμε να ακούσουμε. Επιτέλους, μία αχτίδα ελπίδας αχνοφαίνεται για τη ταλαίπωρη την οικονομία και τις πολύπαθες επιχειρήσεις.

Ο ΙΟΒΕ στηρίζει την πρόβλεψη του αυτή στην αποτυχία της πρόβλεψης του για το 2016, πράγμα που είναι καλό, αφού στην ουσία σημαίνει ότι η καθοδική πορεία της οικονομίας το έτος που φεύγει δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο προβλέφθηκε και πως άρχισαν να εμφανίζονται ανοδικές τάσεις στην οικονομία.

Παρατηρήθηκε μία απρόβλεπτη αύξηση της καταναλωτικής δαπάνης, η οποία φαίνεται να συνάδει με τη μείωση των ποσοστών της ανεργίας (εννοείται πως ούτε για πλάκα δεν μπορεί να μιλά κανείς για προσέγγιση του σημείου πλήρους απασχόλησης) καθώς και την αύξηση των επενδύσεων από τις επιχειρήσεις. Αντί λοιπόν για -1% ρυθμούς ανάπτυξης τι πρώτο μισό του 2016, παρατηρήθηκε -0,5 με συνεχώς αυξητικές τάσεις. Έτσι ο ΙΟΒΕ βελτίωσε κάπως τις αρχικά λιγότερο αισιόδοξες προβλέψεις του για το 2017.

Βγαίνουμε από το τούνελ;

tunnelΑυτή είναι η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Εννοείται πως το 2% ανάπτυξη δεν είναι κάποιος τρελός άθλος, απλά «στην αναβροχιά, καλό και το χαλάζι». Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει ακόμα λόγος να βγούμε στους δρόμους με τις Ελληνικές σημαίες πανηγυρίζοντας. Τα πάντα στην οικονομία είναι ρευστά, άλλωστε όλοι θυμόμαστε ότι η αλλαγή Κυβέρνησης το 2015 φρενάρισε και μετά σταμάτησε η αυξητική τάση που άρχισε το 2014. Έπειτα ήρθαν και τα capital controls και μπήκε και το κερασάκι στη τούρτα.

Με τη κατάσταση στη Ευρώπη να είναι ρευστή και ίσως κι επικίνδυνη – βλέπε το δημοψήφισμα στην Ιταλία και τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις εκεί που μπορούν να προκαλέσουν σοκ στην Ευρωζώνη – τα πάντα μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Αυτό σημαίνει πως οι επιχειρήσεις θα πρέπει να σταματήσουν τις επενδύσεις τους; Σε καμία περίπτωση. Απλά θα πρέπει να επενδύουν μετρημένα και υπεύθυνα για να μην βρεθούν υπερβολικά εκτεθειμένες και γυρίσουν πίσω στην αφετηρία.

Συν Αθηνά και χείρα κίνει

Για να μπορέσει να ανακάμψει και να πάρει μπροστά όμως η οικονομία, δεν αρκεί να κάνουν μόνο οι επιχειρήσεις τις επενδύσεις τους και να προσλαμβάνουν νέο προσωπικό. Θα πρέπει να βοηθήσει λίγο και η Κυβέρνηση. Αν συνεχιστεί η ίδια πολιτική αφαίμαξης του Ιδιωτικού τομέα και των επιχειρήσεων με υψηλή φορολογία και εισφορές στα ύψη, η όποια ανάπτυξη θα «αναχαιτιστεί» σχεδόν αμέσως και πριν καν προλάβει να εκδηλωθεί.

Αντί λοιπόν το Κράτος να βλέπει την Ανάπτυξη σαν μία νέα πηγή εσόδων που να πρέπει να «αρμέξει» για να εξυπηρετήσει τα δικά του πελατειακά και πολιτικά συμφέροντα, θα πρέπει να σκεφτεί λίγο το γενικό καλό και το δημόσιο συμφέρον και να αφήσει τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν και να επενδύσουν ελεύθερα. Οποιαδήποτε προσπάθεια παρέμβασης του, μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική σε αυτό το δύσκολο σημείο καμπής.

Μπορεί λοιπόν η ελπίδα να άρχισε να φαίνεται στον ορίζοντα και τα πράγματα να δείχνουν πως επιτέλους κάνουμε το πρώτο βήμα εξόδου από τη Κρίση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναπαυθούν οι επιχειρήσεις. Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν. Η καμπή αυτή είναι πολύ κρίσιμη και απαιτεί θάρρος, αλλά και υπευθυνότητα. Ας ελπίσουμε ότι τα διαθέτουν και οι δύο πλευρές, δηλαδή οι επιχειρήσεις και το Κράτος.