διεθνης οικονομια

Διεθνής Οικονομία

Διεθνή γεγονότα που θα επηρεάσουν την οικονομία και τις επιχειρήσεις της Ελλάδας

διεθνης οικονομια

Η πορεία των επιχειρήσεων μίας χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση της χώρας. Με άλλα λόγια, εξαρτάται από το κλίμα αλλά και το κατεστημένο και τη Κυβερνητική πολιτική μέσα στην χώρα στην οποία δραστηριοποιείται. Η πολίτική αστάθεια, μία κατάρρευση μίας Τράπεζας ή μίας μεγάλης επιχείρησης ή ακόμη και μία μη βέλτιστη αλλαγή στο φορολογικό σύστημα ή μια αύξηση των εισφορών, είναι φυσικό να επηρεάζουν τόσο τις επιχειρήσεις που υπάρχουν ήδη σε μία χώρα, όσο και αυτές που σκέφτονται να δραστηριοποιηθούν στην εν λόγω αγορά και οικονομία.

Πλέον όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Ο κόσμος στις μέρες μας είναι απίστευτα μικρός και χάρη στην τεχνολογία αλλά και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τον ΄Β Παγκόσμιο πόλεμο και την επικράτηση της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, οι εθνικές οικονομίες είναι πλέον σχεδόν άρρηκτα συνδεδεμένες. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι αν συμβεί στο εσωτερικό μίας χώρας ένα γεγονός σαν αυτό που αναφέρθηκε στη παραπάνω παράγραφο, πιθανότατα οι συνέπειες του όχι μόνο θα περάσουν τα σύνορα της εν λόγω χώρας, αλλά θα επεκταθούν γρήγορα ακόμη και σε οικονομίες που βρίσκονται σε άλλες ηπείρους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η κατάρρευση της φούσκας των ακινήτων στην Αμερική, η οποία μέσα σε λίγες ώρες επηρέασε όλο τον πλανήτη.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις λοιπόν, όπως και όλες οι επιχειρήσεις του κόσμου, είναι εκτεθειμένες σε κινδύνους που εκδηλώνονται έξω από τα σύνορα τους. Κρίσεις σε μία χώρα, μπορεί να έχουν αρνητικές ή και θετικές συνέπειες γι’ αυτές. Ας δούμε λοιπόν μερικά διεθνή γεγονότα και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν στην ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις.

brexitΤο Brexit: Το δημοψήφισμα της Αγγλίας σχετικά με την παραμονή της ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το αρνητικό του αποτέλεσμα, έχουν βυθίσει σε αβεβαιότητα τις διεθνείς αγορές. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Λίρα κατέρρευσε σχεδόν αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση του «Όχι». Από τη μια, αυτό ήταν θετικό για την Ευρωζώνη, καθώς το Ευρώ ισχυροποιήθηκε έναντι της Βρετανικής Λίρας, από την άλλη όμως, τα συνεχή πισωγυρίσματα της Αγγλίας αλλά και η ανετοιμότητα της ΕΕ να διαχειριστεί το αποτέλεσμα, δεν προκαλούν και πολύ θετικά συναισθήματα στις αγορές και στις επιχειρήσεις γενικότερα. Η κατάσταση αυτή και η υποτίμηση της λίρας, σε συνδυασμό με το προσφυγικό, επηρέασαν πολύ αρνητικά τις τουριστικές μας επιχειρήσεις και ειδικά αυτές σε νησιά όπως η Κως που αποτελούσαν τον προορισμό πολλών Βρετανών. Το Brexit αυτή τη στιγμή είναι σαν μία ωρολογιακή βόμβα που κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα σκάσει και πόση καταστροφή θα προκαλέσει. Το καλύτερο που μπορεί να γίνει, είναι να βρεθεί γρήγορα μία οριστική λύση και να παρθεί μία οριστική απόφαση και από τις δύο πλευρές.

Το δημοψήφισμα στην Ιταλία: Εκεί που νομίζαμε ότι μετά την αποφυγή για άλλη μια φορά του Grexit η Ευρωζώνη θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί, ήρθε το δημοψήφισμα να αλλάξει τα δεδομένα και να ξαναφέρει τη κατάρρευση της Ευρωζώνης ή τουλάχιστον την αποχώρηση ενός μέλους, ξανά στο προσκήνιο και στην ημερήσια διάταξη. Μπορεί η ερώτηση να μην αφορούσε άμεσα την παραμονή της Ιταλίας στην Ευρωζώνη, αλλά αφορούσε τις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την παραμονή της. Αν αυτό συνδυαστεί με την επικείμενη κατάρρευση κάποιων μεγάλων Ιταλικών τραπεζών, τότε μπορούμε να πούμε πως αυτή τη στιγμή δίπλα μας και στην Ευρώπη γενικότερα, υπάρχει ένα οικονομικό ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί, πράγμα καθόλου καλό για τις Ελληνικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, κάποιοι οικονομολόγοι μετά τα απανωτά χαστούκια που έχει δεχθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και την άνοδο των Ευρωσκεπτικιστών σε όλη την Ευρώπη, πιστεύουν ότι η στάση των δανειστών προς την Ελλάδα μπορεί να αλλάξει, πράγμα που αν κι εφόσον συμβεί, θα είναι θετικό για τις επιχειρήσεις της χώρας.

Το Πραξικόπημα στη Τουρκία: Το τι ακριβώς συνέβη στη Τουρκία τον Ιούλιο, είναι κάτι που μάλλον θα μας απασχολεί σοβαρά για πάρα πολλά χρόνια και πιθανότατα πρόκειται για ένα ερώτημα που μόνο ο «ιστορικός του μέλλοντος» θα μπορέσει να απαντήσει. Όπως και να έχει, η γειτονική μας χώρα δέχθηκε ένα πολύ σημαντικό πλήγμα, το οποίο ανάγκασε πολλές επιχειρήσεις να αποχωρήσουν από εκεί και να αναζητήσουν «στέγη» αλλού. Το ίδιο συνέβη και με πολλές επιχειρήσεις που σκέφτονταν να δραστηριοποιηθούν στη γείτονα. Ήδη οι τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας μας έχουν γευθεί κάποια οφέλη από το Πραξικόπημα και την αστάθεια στη Τουρκία. Όσο όμως ένας από τους σημαντικότερους μας αντιπάλους είναι στο καναβάτσο, από οικονομική άποψη, καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να εκμεταλλευτούμε την κατάσταση του και να προσελκύσουμε τις επιχειρήσεις που προορίζονταν για κει. Το αρνητικό του Πραξικοπήματος, είναι ότι ξανάρχισαν οι εντάσεις στις σχέσεις μας με τους γείτονες, σε μια εξώφθαλμη προσπάθεια του Ερντογάν να τραβήξει τη προσοχή μακριά από την ασταθή εσωτερική κατάσταση της χώρας του.